هوش مصنوعی | Artificial intelligence

معرفی هوش مصنوعی


هوش مصنوعی یا (AI) چیست

هوش مصنوعی یا (AI) دارای تعاریف پیچیده و مختلفی است اما اگر به‌خواهیم به زبان ساده توضیح دهیم سیستمی است که توسط ماشین ارئه می‌شود. هدف از ساخت این هوش سرعت بخشیدن در کاره‌‌های انسان، انجام کار‌های سخت و مشقت‌بار که انسان توانای انجام آن کار را ندارد است.البته این فناوری روز به روز در حال گسترش است و خیلی از مشاغل و کاره‌ها در آینده نه چندان دور با این هوش اداره می‌شود.

قابل ذکر است که خیلی‌ها در مورد این سیستم تفکراتی مانند سریال‌ها و فیلم‌های علمی و تخیلی دارند،که این تفکرات نادرست است در حال حاضر این فناوری توانی ساخت رباتی که مانند انسان احساسات را درک کند و شعور و فهم انسانی داشته باشد را ندارد.البته آینده این فناوری روشن نیست و ما نمی‌دانیم این فناوری تا کجا‌ها قرار است پیشرفت کند.در این مقاله سعی شده است تا تعریفی ساده و قابل فهم در مورد هوش مصنوعی گفته شود.اما شما می‌توانید با رفتن بر روی این لینک تعریف تخصصی‌تر از سیستم‌های هوشمند را ملاحضه نماید.

تاریخچه هوش مصنوعی یا (Artificial intelligence)

 

ماشین‌های هوشمند و هوش مصنوعی (AI) از داستان‌ها و کتاب‌های علمی و تخیلی قدیمی به ذهن انسان رسیده‌اند و این تصویری را از آینده نشان می‌دهند که انسان‌ها می‌توانند ماشین‌های هوشمندی ایجاد کنند که وظایف مختلف انسانی را انجام دهند. اما این داستان‌ها نیز به چالش‌ها و خطراتی از جمله ربات‌ها و ماشین‌های هوشمند که ممکن است برای انسان‌ها خطرناک باشند، اشاره دارند.

در اوایل قرن هفدهم میلادی، تلاش‌هایی برای ساخت ماشین‌های هوشمند برای انجام کارهای انسانی آغاز شد. اما به موازات تکامل زمان، آزمایشگاه‌های تحقیقاتی در حوزه هوش مصنوعی پیشرفت کردند و اولین اصطلاح هوش مصنوعی در داخل آزمایشگاه کالج دارتموث متولد شد. در این آزمایشگاه، افرادی همچون آلن نول، هربرت سیمون و جان مک‌کارتی در مسائل مربوط به هوش مصنوعی فعالیت می‌کردند.

نیاز شدید جنگ جهانی به شکستن رمزهای رمزنگاری دشمن، باعث توجه نخبگان ریاضی و فیزیک به سمت ساخت ماشین‌های رمزشکن شد. آلن تورینگ، که پدر علم هوش مصنوعی معروف می‌شود، توانست اولین ماشین هوشمند رمزشکن را تولید کند.

در قرن بیستم میلادی، با ظهور کامپیوتر‌های هوشمند و پیشرفت‌های تکنولوژی، تحقیقات بر روی هوش مصنوعی به موضوع داغی تبدیل شد و جذب سرمایه‌گذاران زیادی را به همراه داشت. به طور مشابه، ارتش آمریکا به عنوان یکی از سرمایه‌گذاران اصلی در این حوزه بود و پایگاه‌های تحقیقی در سراسر جهان برای توسعه هوش مصنوعی تاسیس شدند.

امروزه، هوش مصنوعی به یکی از موضوعات پرطرفدار و گسترده در صنایع و شغل‌ها تبدیل شده است. با پیشرفت هوش مصنوعی و توانایی‌های آن، نگرانی‌ها نیز مطرح شده‌اند که در آینده ربات‌ها و ماشین‌های هوشمند ممکن است جایگزین انسان‌ها در برخی از مشاغل شوند.

هوش مصنوعی به چند دسته تقسیم می‌گردد

 

انواع هوش مصنوعی | typs Artificial intelligence

انواع هوش مصنوعی

این هوش به دو دسته‌ی کلی هوش محدود مصنوعی و هوش عمومی مصنوعی تقسیم بندی می‌شود.این تقسیم بندی برای درک بهتر مفاهیم و توسعه آن بخش‌بندی شده است که هر بخش داری توضیحات مفصلی است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

هوش محدود مصنوعی

هوش مصنوعی محدود یا همان هوش محدود مصنوعی (Artificial Narrow Intelligence – ANI)، هوشی است که ما در زندگی روزمره از آن استفاده می‌کنیم. این نوع سیستم‌ها، با توجه به دستوراتی که با زبان برنامه‌نویسی یا زبان ماشینی به آن‌ها می‌دهیم، عمل می‌کنند و قادرند به وظایف مشخصی پاسخ دهند. اما در عین حال، این سیستم‌ها نمی‌توانند به صورت خودکار و بدون برنامه‌ریزی و یادگیری قدمتری بردارند.

هوش محدود مصنوعی توانایی یادگیری دارد، اما این یادگیری محدود به مسائل و وظایف مشخصی است. به همین دلیل این نوع سیستم‌ها به عنوان هوش محدود یا همان ANI شناخته می‌شوند. مثال‌هایی از کاربردهای هوش محدود مصنوعی شامل خودروهای بدون سرنشین که با تکنولوژی‌های هوش مصنوعی خودران کار می‌کنند، تشخیص چهره در تصاویر و ویدئوها، دستیارهای شخصی مثل سیستم‌های صوتی هوشمند و تشخیص برخی از بیماری‌ها به کمک تصاویر پزشکی می‌باشد.

از طرفی، هوش محدود مصنوعی نیازمند اطلاعات و داده‌های خاصی برای انجام وظایف خود است و به طور مستقیم به حدود و محدودیت‌هایی که در برنامه‌های آن تعیین می‌شود، وابسته است.

به این ترتیب، هوش محدود مصنوعی همچنان به تکلیف‌هایی نیاز دارد و قدرت تعامل با محیط را ندارد که در مورد هوش بشری که به طور گسترده‌تر، تجربی‌تر و قادر به تعامل با محیط پیچیده‌تر است، مشاهده می‌شود.

هوش عمومی مصنوعی

هوش عموی تفاوت زیادی نسبت به هوش محدود دارد این نوع سیستم رفتار مثل رفتار انسان دارد و داری هوشمندی فوق‌العاده‌ای است در واقع این سیستم دارای پتانسیل زیادی است و امکان یادگیری خودکار برای انجام وظایف سخت را دارد.از جمله کارای این نوع هوش می‌توان به کوتاه‌کردن ناخن،مرتب کردن فایل‌های بهم ریخته مدیران،نتیجه گرفتن از داده‌ها و کسب تجربه‌ها اشاره کرد.

توانای این هوش با این که حیرت بر انگیز است اما باعث به وجود آمدن نگرانی‌های نیز شده است،خیلی از صاحب نظران بر این باورند که احتمال نابودی انسان به دست ماشین‌های هوشمند کم نیست.به طوری که استیو هاوکینگ فیزیکدان معروف می‌گوید:

هوش مصنوعی این توانای را دارند که خود را بازسازی کند و نسخه هوشمندتری از خود را طراحی کند ما الان بر هوش مصنوعی کنترل داریم اما آیا در طولانی مدت این هوش منوعی قابل کنترل است؟

طبق یک نظر سنجی که در سال 2012 انجام شد گروه‌های متخصص بر این باور بودند که هوش عمومی مصنوعی در سال‌های 2040 میلادی بین مردم عمومی می‌شود و زندگی انسان‌ها را تحت تأثیر خود قرار میدهد.

محققان می‌گویند هوش عمومی مصنوعی به ابرهوش منجر می‌شود که توانایی ارائه تعاریف جدیدی از درک و فهم را به ما می‌دهد. این سیستم به نحوی طراحی می‌شود که در همه حوزه‌ها قادر به شکست دادن انسان‌ها است و در واقع در فهم و درک انسان‌ها جلو می‌آید. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که این هوش حدود ۳۰ سال پس از زمانی که ماشین‌های هوشمند زندگی انسان‌ها را تحت تأثیر خود قرار داده‌اند، به واقعیت خواهد پیوست.

اما برای تشخیص یک سامانه که چقدر شبیه به هوش انسان است،آزمون تورینگ راهکار مناسبی است در ادامه توضیح جامعی از این آزمون می‌گویم.

آزمون تورینگ

آزمونی که شما اشاره کرده‌اید، آزمون تورینگ نام دارد و به آزمونی ارائه‌شده توسط عالم بریتانیایی، آلن تورینگ، در سال 1950 میلادی اطلاق می‌شود. هدف اصلی این آزمون ارزیابی هوش مصنوعی یا هوش هوشمند است.

در این آزمون، یک شخص با یک ماشین (ممکن است یک برنامه کامپیوتری) ارتباط برقرار می‌کند، بدون اطلاع کامل از اینکه با انسان یا ماشین در ارتباط است. سپس شخص می‌تواند پرسش‌هایی را از ماشین بپرسد و از جواب‌ها تشخیص دهد که آیا در ارتباط با یک انسان هستد یا اینکه با یک ماشین.

اگر ماشین به نحوی توانسته باشد به گونه‌ای پاسخ دهد که شخص نتواند از هویت واقعی آن مطلع شود و فکر کند در ارتباط با انسانی قرار دارد، آزمون موفقیت‌آمیز خواهد بود و ماشین به نوعی هوشمند شناخته می‌شود.

آزمون تورینگ یکی از مفاهیم مهم در حوزه هوش مصنوعی است و مدت‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. تاکنون، هرچند ماشین‌های هوش مصنوعی پیشرفت‌های چشمگیری کرده‌اند، اما هنوز ماشینی کاملاً به عنوان انسان در آزمون تورینگ موفق نشده است و این مسئله چالش‌برانگیز محسوب می‌شود.

هدف اصلی از آزمون تورینگ، نشان دادن رفتار مشابه ماشین‌ها به رفتار انسان‌ها در جواب‌دهی و تعاملات انسانی است. این مفهوم، مبنای اصلی برخی از فلسفه‌ها و مطالعات در زمینه هوش مصنوعی و هوش هوشمند را تشکیل می‌دهد.

چگونگی یادگیری ماشین

درست است که یادگیری ماشین از اهمیت بسیاری برخوردار است و جمع‌آوری اطلاعات در سطح گسترده از موارد حیاتی برای توانایی‌های هوشمند ماشین‌ها محسوب می‌شود. یادگیری ماشین از طریق این داده‌ها به ماشین اجازه می‌دهد تا انواع وظایف هوشمندانه را انجام دهد، مانند درک متون، تشخیص الگو، پیش‌بینی، تصمیم‌گیری و مسائل دیگر.

واقعیت این است که هوش مصنوعی و یادگیری ماشین به میزان بسیار زیادی به داده‌ها و اطلاعات موجود نیاز دارند تا بتوانند به صورت هوشمندانه عمل کنند. هر چقدر داده‌ها و اطلاعات ماشین بیشتر باشد، توانایی‌های آن برای مسائل پیچیده‌تر و بهتر خواهد شد.

جمع‌آوری و استفاده از داده‌ها به ماشین‌ها اجازه می‌دهد که از تجربیات قبلی خود یاد بگیرند و در مواقع مشابه برای حل مسائل استفاده کنند. این پدیده به عنوان “تجربه‌یابی” و یا “یادگیری ماشین” شناخته می‌شود و نقش مهمی در پیشرفت هوش مصنوعی ایفا می‌کند.

بدون داده‌ها و اطلاعات کافی، ماشین‌ها نمی‌توانند به صورت هوشمندانه عمل کنند و در واقع لازمه‌ی اساسی هوش مصنوعی، داده‌ها و اطلاعات مربوطه است. بنابراین، جمع‌آوری و تحلیل داده‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است تا هوش مصنوعی بتواند توانایی‌هایش را به‌صورت مؤثر نشان دهد و در مسائل مختلف کاربرد داشته باشد.

انواع مختلف یادگیری ماشین

نحوه یادگیری ماشین داری انواع مختلفی است که می‌توان با یکی از این روش‌ها یک ماشین را هوشمند کرد که در ادامه ما به چند نمونه از آن می‌پردازیم

یادگیری تحت نظارت هوش مصنوعی

این نوع یادگیری یکی از کامل‌ترین روش‌ها در بحث هوشمند کردن یک ماشین است،یادگیری تحت نظارت به این صورت عمل می‌کند که یک ماشین هوشمند با استفاده از مثال‌های زیادی علامت‌گذاری اختصاصی می‌شود و تحت آموزش قرار می‌گیرد.اعطلاعات این آموزش می‌تواند مجموعه‌ای از عکس‌ها باشد که محتوای آن با علامت گذاری اختصاصی مشخص شده است.

یادگیری پشتیبانی شده هوش مصنوعی

این نوع یادگیری شباهت زیادی به یادگیری حیوانات خانگی دارد.در این نوع آموزش ماشین با توجه به خروجی خودش پاداش دریافت می‌کند و در نتیجه برای پاداش بیشتر خروجی بیشتر نیز می‎‌دهد،نحوه الگوریتمی این روش با آزمون خطا است. شیکه deep q گوگل که یک بازی ویدئوی است مثال بارز این نوع یادگیری است که توانسته بسیاری بازیکنان حرفه‌ای در این زمینه را شکست دهد.

آینده‌ سیستم‌های هوشمند در زندگی انسان‌ها

آینده هوش مصنوعی | future Artificial intelligence

تاثیرات هوش منوعی بر آینده ما

ماشین‌های هوشمند به طور چشمگیری نسبت به دهه‌های گذشته پیشرفت کرده‌اند و در حال حاضر در بسیاری از کارها و خدمات انسانی نقش مهمی ایفا می‌کنند. این ماشین‌ها در رستوران‌ها به عنوان ربات‌های گارسون و در صنعت‌ها به عنوان ربات‌های صنعتی کار می‌کنند.

هوش این نوع سیستم‌ها به حدی رسیده است که توانایی تشخیص صدا و درک صحبت کردن تا حدود 90 درصد را دارند که این توانایی در زمینه تحولات بزرگی ایجاد کرده است. این پیشرفت‌ها می‌توانند در آینده نقش بسیار مهم و حتی حیاتی ایفا کنند.

امکان صحبت با کامپیوتر شخصی در خانه نیز از دیگر پیشرفت‌هایی است که در آینده نه چندان دور قابل تصور است. ماشین‌های هوشمند به طور کامل می‌توانند صحبت‌های انسان را درک کرده و به آنها پاسخ دهند.

انگیزه برخی افراد و سازمان‌ها برای اجرای قوانین سخت‌گیرانه در ماشین‌های هوشمند از جهت حفظ جان انسان‌ها می‌باشد. این قوانین به منظور کاهش نگرانی‌ها و احتمالات خطرناک ممکن است اجرا شوند.

ممکن است با مراجعه به سایتی که ذکر شد، توضیحات مفصل‌تری در مورد آینده ماشین‌های هوشمند و امکانات آنها موجود باشد.

.

اگر شما علاقه مند به این هستید که از AI یا هوش هوشمند درآمد کسب کنید می‌توانید با گذاشتن تولید محتوا از این راه درآمد کسب کنید اما اگر شما راه کسب درآمد با تولید محتوا را نمی‌دانید می‌توانید با وارد شدن به بخش وبلاگ تولید محتوا آن را مطالعه نماید.

در آینده، پزشکی به شدت تحت تأثیر هوش مصنوعی و هوش هوشمند قرار خواهد گرفت و این موضوع می‌تواند بهبودهای چشمگیری در خدمات درمانی و نجات جان بیماران ایجاد کند. هوش مصنوعی به پزشکان و کادر درمانی کمک خواهد کرد تا دقت و سرعت تشخیص بیماری‌ها را افزایش دهند و بر اساس داده‌های بسیار حجیم و جامع، تصمیمات بهتری بگیرند.

به دلیل توانایی‌های هوش مصنوعی در تحلیل داده‌ها، تشخیص زودرس و دقیق بیماری‌ها مانند سرطان، امراض قلبی، دیابت و بسیاری بیماری‌های دیگر، ممکن خواهد شد. همچنین، امکان پیش‌بینی عوارض بیماری‌ها و روش‌های بهتر و مؤثرتر درمانی نیز به دست پزشکان خواهد آمد.

هوش مصنوعی همچنین می‌تواند در بهبود عملکرد ربات‌ها و دستگاه‌های پزشکی برای انجام عملیات‌ها و جراحی‌های دقیق و حساس کمک کند. این روش‌ها، خطاها را به حداقل می‌رسانند و روند بهبودی بیماران را تسریع می‌کنند.

به طور کلی، پیش‌بینی می‌شود که هوش مصنوعی به عنوان فناوری حیاتی، نقش بسزایی در آینده پزشکی و بهبود سلامت جامعه‌ها خواهد داشت. با استفاده از هوش مصنوعی، تشخیص زودهنگام و ارائه درمان‌های شخصی‌سازی شده و موثرتر، توسط پزشکان و کادر درمانی امکان‌پذیر خواهد شد و این موضوع می‌تواند به نجات جان بسیاری از بیماران کمک کند.

تأثیر هوش مصنوعی بر درمان بیمارها

امروزه، استفاده از سیستم‌های هوشمند در بیمارستان‌ها و خدمات درمانی جهت بهبود خدمات به بیماران و افزایش کارایی در کادر درمانی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. با این حال، هنوز این سیستم‌ها نتوانسته‌اند به‌طور کامل اعتماد کارشناسان مربوطه را جلب کنند و استفاده‌ی گسترده از آن‌ها در کادر درمانی همچنان چالش‌هایی را به همراه دارد.

بیمارستان‌ها و شرکت‌ها برای بهبود خدمات درمانی، به طراحی و اجرای برنامه‌های هوشمند و استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته روی آورده‌اند. برنامه‌های هوشمند می‌توانند از تحلیل داده‌ها و الگوریتم‌های هوش مصنوعی برای تشخیص بیماری‌ها، پیش‌بینی نتایج، مدیریت پرسنل و تخصیص منابع بهتر استفاده کنند.

گوگل و کمپانی‌های معتبر دیگر همچنین به صورت آزمایشی در این زمینه فعالیت کرده‌اند. این شرکت‌ها سعی دارند با تکنولوژی‌های هوشمند خود به بهبود فرایندهای درمانی و ارائه خدمات بهتر به بیماران کمک کنند.

با این حال، هنوز برخی از مشکلات مانند مسائل حریم خصوصی، امنیت اطلاعات، دقت الگوریتم‌ها و نیاز به تعامل بین انسان و ماشین‌ها وجود دارد که باعث می‌شود برخی از کارشناسان و پزشکان از اعتماد به این سیستم‌ها هرچند مفید و کاربردی، همچنان ممانعت کنند.

با توجه به پیشرفت روزافزون هوش مصنوعی و تکنولوژی‌های مرتبط، احتمال بهبود و پذیرش گسترده‌تر این سیستم‌ها در آینده وجود دارد. به هر حال، نیاز به برنامه‌ریزی متناسب، رعایت اصول اخلاقی و حریم خصوصی، آموزش کارکنان و همچنین نظارت مستمر بر عملکرد و اثرات این سیستم‌ها جهت ارتقاء کارایی آن‌ها امری ضروری است.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *